Tuesday, October 14, 2014

Baharatli / Otlu Pogaca


Merhaba sevgili okur,

Gecen Cuma instagramda gorup aninda yapma istegimin geldigi yumusacik pufidik pogaca tarifi yazacagim bugun. Tarifin sahibi pek maharetli Cahide Sultan. Ben tabi evde olan malzemeleri kullandigim icin her zamanki gibi tarifi %100 uygulamadim. Bir kere bulundugum sehirde yas maya yok dolayisiyla biz hep kuru maya kullaniyoruz. Bu ara maydonoz ve dere otunu pek yememeye calistigim icin evde yoktu, o yuzden ot yerine biraz baharat kullandim ben.

Taze demlenmis cayla yumusacik firindan yeni cikmis pogacalar beni gayet tatmin etti. yapmak isterseniz malzemeler soyle;

1 cup ilik sut
1/2 cup zeytin yagi / sivi yag
1 yemek kasigi yumusak tereyag
2 yumurta (birinin sarisi uzeri icin ayrilacak)
1 tatli kasigi kuru maya
2 tatli kasigi seker
2 cay kasigi tuz
100 gr. kadar beyaz peynir (ufalanmis)
Kekik-nane-pulbiber veya incecik dogranmis bir avuc maydonoz/dereotu
3 cup + 2 kasik un

Her zamanki gibi ilik sut, seker ve mayayi birkac dakika bekletelim veya mikserle yoguracaksaniz karistiralim, yaglari ve yumurtalari ilave edip karistirmaya devam edelim. Un ve de tuzu ekleyip yumusacik bir hamur yoguralim 10 dakika kadar. Daha sonra icine peynir ve baharatlari(veya kiyilmis otlari) ilave edip bir dakika daha yoguralim.Agzi kapali olarak hamuru 20 dakika kadar dinlendirelim veya hamur iki katina cikincaya kadar diyelim en iyisi. Sure oda sicakligina gore degisebilir. Hamuru iki beze olarak ayiralim, hafif un serpilmis tezgahta ister elimizle isterse merdaneyle servis tabagi buyuklugunde acalim. Sekiz parcaya bolup her birini yarim ay olacak sekilde saralim. Ben icine baska bisey koymadim ama burada da ilave peynir veya baska birsey konabilir. Diger bezeye de ayni islemi yapalim. Toplamda 16 adet pogacamiz oluyor.Yarim saat kadar da tepside beklettikten sonra ayirmis oldugumuz bir yumurta sarisini pogacalarin uzerine surup isinmis firinda pisirelim. Ben 420F de yaklasik 15 dakika kadar pisiriyorum. Ama hep yazdigim gibi firindan firina degisebiliyor bu sure.

Afiyet olsun!

Tuesday, October 7, 2014

Ogluma Mektuplar - 3


10-07-2014'te kaleme alinmistir (bugun)


Kayram… Egem… Annesinin birtanesi…

Geleneksel  mektuplarimizin bu ucuncusu guzel oglum. Kismetse yarin 3 yasina gireceksin. Evet evet bir yil daha geciverdi. Biz daha anlamadan sen biraz daha buyuyorsun.

Simdilerde aklimin hep ucunda acaba ilk 3 yilda oglumuza iyi bir terbiye, egitim, huzurlu ve sevgi dolu bir yuva verebildik mi bu var. Biliyorum ki kisiliginin temeli bu yaslarda atiliyor. Karamsar olmak istemiyorum bir yandan da. Cunku masallah kuzuma mutlu bir cocuk oldugunu dusunuyorum. Biraz utangac olur benim oglum baskalarinin yaninda ( anasina cekmemis bu konuda) ama hemen uyum saglayabilir de. Eglendigi zaman, mutlu oldugu zaman hatta kizdigi zaman ruh halini soyler hemen. “ Bak cok kiziyoyum simdi sana “ diyebilirsin kaslarini catip  veya “ seni cok seviyoyum” diyebilirsin. Yasinin getirdigi merak, kesfetme arzusu hat safhada. Tehlikeli isler yapabiliyorsun ki biz hala sen nereye gitsen pesinde geliyoruz veya uyarma ihtiyaci hissediyoruz.  Konusma konusu gayet basarili diye dusunuyorum. Kreste Ingilizce konusurken bizi group hemen Turkce konusmaya baslayabiliyorsun. Iki farkli dil oldugunun ayrimini beyninde henuz yapamasan da konusmanla aslinda yapiyorsun.

Dusunuyorum da son bir yilda hayatinda cok farkli ilkler yasadin be buyuk abi olma sevdasina tutuldun.Aslinda bu bir bakima bize de bir isaret” hey anne, baba ben buyuyorum artik, ben bebek degilim, kendi kararlarimi kendim verebilirim, siz yalnizca nasil yapmam konusunda bana yardimci olun” demek. Insallah bu konuda seni yeterince destekleyebiliyoruzdur kuzum. Bisikletin pedallarini cevirebiliyorsun artik, buyuk yatakta yatabiliyorsun, bez olmadan ihtiyacini tuvalette karsilabiliyorsun (bu kisim %90 diyelim bugun itibariyle), hangi kiyafeti giyecegine karar verip kendin giymeye calisiyorsun, ayakkabi, terligini kendin giyebiliyorsun. Liste aslinda daha da uzar ama keselim burda… Bi de ev islerinde anneye yardim ediyorsun ki bu cok eglenceli olabiliyor. Makinaya camasirlari birlikte koyup, deterjani ve yumusaticiyi birlikte ilave ediyoruz artik. Sonra da birlikte asiyoruz senle. Birlikte kurabiye, cup cake vs yapip, toz aliyoruz. Aslinda ciddi ciddi yardim edebiliyorsun bazen. Canin isterse masaya catal kasik pecete koyuyorsun hepimiz icin, bazen de yalnizca kendi catal ve kasigini getiriyosun.

Sana olan sevgimiz gun gectikce buyuyor guzel oglum benim.Sen bakma arada soylenmemize. Ogle uykularin 2 saati gecince uyansin diye heyecanla bekliyoruz cunku o surede bile seni ozluyoruz evimizin nesesi,canim kuzum. Bazen anne baba da hasta olabiliyor veya basi agriyabiliyor.O zaman sessizlige ihtiyac duyuyoruz ve gurultu o an bizleri daha kotu yapabiliyor. 

Kitaplara olan ilgin cok hosuma gidiyor ve insallah bu boyle devam tsin diye dua ediyorum kuzum. Yine zaman zaman soylensem de ki bu ters vakitte kitap okumak istediginde oluyor seninle ayni kitaplari defalarca hatmekten bikmiyorum inan ki. Sticker kitabini bile hikaye kitabi gibi okuyabiliriz dakikalarca biz, degil mi J Sen farketmesen de dun kresteki kitap fuarindan ilk ansiklopedini aldik biz ustelik onca resimli daha gosterisli kitaplarin arasindan sen bulup bunu istiyorum dedin. Harfler ve rakamlara ayri bir ilgin var.Belki bu yasinin getirdigi bir ozellik bilemiyorum. Miknatisli rakamlarla iki basamakli sayilari ogrenmeye calisiyorsun ve sanirim artik mantigini oturttun. 30 a kadar sayabiliyorsun ama sekiz ve altiyi yanyana koyup seksen alti diyebiliyosun ornegin. Masallah benim merakli ogluma! Benim gozumde  bu parcadan butune gidebilmek demek ve cok onemli bir basari! 99 a kadar aslinda sayilari soyleyebiliyorsun.

Hayatimizi hicbir zaman rutin yapmayan oglum, nice guzel yaslarin olsun! Hep boyle cocuk kal demiyorum ama icindeki masumiyeti hep koruman dilegiyle! Seni cok ama cok seviyorum canim oglum. Rabbime sonsuz sukurler olsun ki seni bize evlat olarak verdi.

Annen…

Ogluma Mektuplar - 2


10-07-2013'te kaleme alinmistir.


Kayram,…Egem… Annesinin bir tanesi…

Sana taa bir yil oncesi bir mektup daha yazmistim. Yine ayni sozler olacak ama… Hem cok uzun hem de cok kisa gecti bu bir yil da. Ve evet yarin sen 2 yasini dolduruyorsun canim kuzum.

Neler neler oldu bu son bir yilda. Yurumeyi birak kosmayi, ziplamayi, merdivenlerden inip cikmayi, masaya sandalyeye tirmanmayi ogrendin sen artik. Ellerini, ayaklarini cok daha iyi kullanabiliyorsun. Kresin de yardimiyla kendin yemek istiyorsun. Henuz kasik ve catal mukemmel bicimde kullanilamiyor ama olsun, gerekli durumda parmaklar devreye giriyor ve pilav dahi elle yenebiliyor.

Basit sozcukleri soyleyebiliyordun ancak yirminci ayindan sonra ozellikle dil gelisimin hiz yapti. Bizim soylediklerimizi tekrar etmeye calisiyorsun, kelime haznen buyudu ve her gecen gun baska sozcukler ogreniyorsun. Genelde 2 kelimeli cumleler kurabiliyorsun, nadiren 3 kelimeli de olabiliyor.

Birlikte oyun oynamaktan cok hoslaniyorsun emin ol biz de cok seviyoruz kuzum benim.Lego oynamak, top oynamak listenin en ust sirasinda. Kitaplarini da birlikte okuyoruz, resimleri uzerinde konusuyoruz. Birkac kez kutuphaneye de gittik seninle. Havalarin bozmaya basladigi su gunlerde parka eskisi kadar gidemiyoruz. Surekli merak ederek her seyi denemek istiyorsun, ki bazen seni anlayabiliyorum ama bazen de yeterince anlayis gosteremiyorum canim oglum. Bil ki bu durumlar senin icin tehlikeli oldugu zamanlardadir. Mumkun oldugunca istedigin seyleri yapmana izin vermeye calisiyorum.

Biraz Ingilizce biraz Turkce derdini anlatabiliyorsun artik. Sarki soylemeyi seviyorsun. Alfabeyi Ingilizce dilin dondugu kadar sayabiliyorsun ki bu bence cok buyuk beceri..Masallah kuzuma benim…Hatta yavas yavas harfleri de tanimaya basladin.

Iki yas ile birlikte kendinin farkli bir birey oldugunu anlamaya basladin. Kendine ait zevklerin, tercihlerin oluyor. Zaman zaman kafan karisiyor. Bu konuda yapabilecegimiz sana karsi daha toleransli olmak, gecmesini beklemek ve tercihlerine saygi gostermek. Umarim bunlari yapabiliyoruzdur. Mutlu bir cocukluk donemi gecirmeni o kadar istiyorum ki yavrum. Geriye donup baktiginda iyiki annem babam beni bu sekilde yetistirmis demen en buyuk dilegim. Artik ne zaman mutlu oldugunu daha iyi anlayabiliyoruz ayrica. Cunku sen de bunu bize gosterebiliyorsun. Minik kollarinla sarilmak istiyorsun bize, canin isterse yanagimiza opucuk kondurabiliyorsun, icten kahkahalar atabiliyorsun…

Tum bunlari bize yasattigin icin ne kadar sansliyiz farkindayim ve bu yuzden yaradana ne kadar tesekkur etsem azdir.

Yeni yasin hayirli ugurlu olsun canim yavrum.

Kalbi senin sevginle hergun biraz daha buyuyen annen…

Ogluma Mektuplar - 1


09-21-2012' de kaleme alinmistir


Kayram,…Egem… Annesinin bir tanesi…

Daha gecen yil bu zamanlar, seni buyuk bir sabirsizlikla bir o kadar da merak icinde bekliyorduk. Karnim koskocaman olmustu.Sadece karnim mi… genel olarak top gibiydim.Sense icimde sanki suanki halini andirircasina kipirdanip duruyodun. Bi tekmeler bi tekmeler… Elimi karnima koydugum zaman biraz sakinlesiyordun. Benim guzel yavrum….

Rabbime binlerce sukurler olsun ki bize senin gibi bir hediye nasip etti.

Bu hediye dunyaya gelirken biraz kolaya kacti ve sezaryeni tercih etti. Hatta ilk gunler bizi epey korkutmustu tam nefes alamiyo diye.Cok sukur sagligin sihatin yerinde suan.Anne sutuyle seni yeterince besleyememem icimde uhde olarak kalacak ama napalim kismet degilmis. Onemli olan suan gelisiminin normal olmasi, sagliginin yerinde olmasi, bagisiklik sisteminin kuvvetli olmasi.

Hem cok kisa hem de cok uzun bir yil oldu. Ilk gunler belki bocalama gecirdik ama kisa surede sana alistigimizi dusunuyoruz kuzum. Artik hayatimizin merkezinde sen vardin. Her seyi dusunurken ilk aklimiza sen geliyodun. Listenin en ustunde hep sen vardin.

1 yasindan sonra bu durum degismeyecek elbet. Annecigin bu dunyada nefes almaya devam ettigi surece bu boyle surecek. Simdi (aslinda dogdugun gunden beri) annemi cok iyi anliyorum. Annelik ic gudusu neymis ogrendim. Sen hic fark etmesen de ben senin hep arkanda olacagim. Belki bana ihtiyac duyarsin diye.Belki donup bakmak istersin diye.Belki bir seyden yilmak uzereyken tekrar azim ,direnc bulmak istersin diye. Suanda da oyle yapmaya calisiyorum kuzum benim. Yeni yeni yurumeye basladigin bu donemde, arkandan takip mesafesi birakip geliyorum ki dusersen hemen kaldirayim. Bi yerin acirsa opup acisini hafifleteyim diye. O kadar sirin bi sekilde yuruyosun kiJ Senin icin cok yeni ve buyuk bir olay. Dengeni o pufuduk ayaklarinla kurmaya, bir de ustune ustluk ilerleyip adim atmaya calismak… Tabi bunu yaparken kollar basibos saliniyor.Genelde savruldugundan gobegine vuruyor ellerinJ Insallah buyudugunde cektigimiz videolari izlersin.Ne demek istedigimi orada goreceksin.

Sabahtan aksama kadar baskalarinin yaninda, kucagindasin yavrum.Ama bil ki benim hep aklimdasin. Kresin sana ve senin gelisimine cok buyuk katkilari olacagina inaniyorum. Ama biliyorum bizi cok ozluyorsun. Bize de seni nasil ozluyoruz bir bilsen… En cok aksam uzerleri seni almaya gitmeyi seviyorum biliyor musun? Sesimizi duydugunda bize donup o gulumsemen dunyalara bedel….Sadece agzin gulmuyor, gozlerinin ici adeta mutluluktan dans ediyor. Seninle evde vakit gecirmeyi  hicbir seye degismeyecegimi bil yavrum. Ancak senin ruhsal gelisimin icin baska cocuklarla birlikte vakit gecirmen gerektigini dusunuyorum. Bu sayede Ingilizceyi bizden cok daha iyi bicimde konusabilecegini biliyorum. Ve artik butun gun evde durmanin sana yeterli gelmeyecegine inaniyorum. Belki listenin en sonuncusu ama yine de yazmak istedim; sana ihtiyacin olan olmayan istedigimiz seyleri alabilmemiz icin benim de aile butcesine katki yapmam gerekiyo ve bu yuzden calisiyorum bebegim benim. 

Onumuzdeki gunlerde 1 yasina girecek olan benim minik kusum… Hersey gonlunce olur umarim. Yeni yasin sana daha bir suru yeni seyler getirecek insallah. Rabbim yuvamizdan saglik, huzur ve mutlulugu eksik etmesin. Hep sevgiyle buyumen, sevmeyi sevilmeyi ogrenmen dilegiyle….

Senin icin yuregi her daim hop hop eden annen…

Annen seni cok ama cok seviyor yavru kuzum.