Monday, December 14, 2015

Elmali kurabiye veya turta hangisini isterseniz



Bir tarifim var size inanmayacaksiniz ama :) Aslinda resimlerini cok onceden cekmistim ama firsatim olmamisti, malum havalar sogudu (burda henuz bahar havasi yasasak da Aralik ayindayiz neticede degil mi) cayin yaninda cok guzel giden bir tarif.


Esinlendigim siteler olmustur mutlaka ama ben uzun suredir bunu kafamdan yapiyorum ve birebir herhangi bir tarifi uygulamadigim icin bana ait diye yaziyorum gururla ;-)


Vaktiniz varsa kurabiye seklinde yapabilirsiniz yoksa turtaya cevirirsiniz efendim.

Malzemeler;

3 adet elma (ben yesil elmanin tadini daha cok seviyorum,onu kullanirim genelde)

1 tatli kasigi kadar tarcin
yarim su bardagi biraz iri cekilmis ceviz ( daha az veya daha cok olabilir zevkinize gore)
3 yemek kasigi seker

Hamuru icin;


1 yumurta
1 stick tereyagi oda sicakliginda
1/2 cay bardagi sivi yag
3 yemek kasigi yogurt
3 yemek kasigi pudra sekeri
kabartma tozu
3 cup kadar un

Uzerine en son serpmek icin biraz daha pudra sekeri.

Ic malzemeyi once rendelenmis elma ve sekeri biraz tavada pisirip tarcinini ve cevizini ekleyip sogumaya birakiyoruz.
Baska bir kapta hamuru tum malzemeleri koyarak guzelce yoguruyoruz. Cok vaktinizi almaz, hemen toparlanan bir hamur. Yumusak ve ele yapismayan bir hamur. Un belki bir iki kasik fazla/eksik olabilir yumurtanin buyuklugune gore veya sivi miktarini biraz farkli tuttuysaniz eger. Hamurun ucte birini strec filme sarip buzlukta 15-20 dk bekletiyoruz ki biraz sogusun. Rendelenebilsin diye. Onu yapacak da vakit yoksa o kismi merdaneyle acip pizza kesecegi yardimiyla seritlere kesip uzerini onlarla kapatabilirsiniz. Yaglanmis 30cm capindaki tepsiye ucte ikilik kismi yayiyoruz. kenarlari biraz daha yuksek birakiyoruz. Catalin ucuyla delikler aciyoruz ki ici hamur kalmasin. Uzerine hazirladigimiz harci koyup duzluyoruz. Buzluktan aldigimiz hamuru rendeleyip uzerini kapatiyoruz veya yukarida yazdigim sekilde yapiyoruz. Kurabiye icin de ne sekilde hosunuza gidiyorsa oyle sekil verip tepsiye diziyoruz. 350F de cok hafif kizarincaya kadar pisiriyoruz. Ben firini isitmadan tepsiyi yerlestiriyorum ve toplam pisme duresi 25 dakika civari.
Soguduktan sonra bir tatli kasigi kadar pudra sekerini suzgec yardimiyla turtaya veya kurabiyelere serpistiriyoruz.

Denemek isteyene afiyet olsun.

Bizden haberler derseniz evin en kucugu sekiz aylik oldu bile. 10 gun once alttan disi merhaba dedi,caydanligi dislerken ses cikardigi icin anne anlayip kesfetti ilk olarak ( dort aylikken bizim dis sandigimiz dis etinde bayazlikmis) Bu sahici dis hizla buyup kendini gosteriyor artik. Bir de emekleme calismalari tam gaz surmekte. Kendine gore cok komik bir stili var suan, istedigi seye bir sekilde ulasabiliyor kuzucuk. Minik abi ise neden sorulariyla ilgilenmekte ve annenin zaman zaman sinirlarini zorlamakta. Her zaman herseyi bilemem. Yanlis bilgi de vermek istemiyorum ama onun anlayacagi sozcuklerle anlatabilmek zor olabiliyor dogrusu. Diger bireyler ise gunluk rutinlerine devam etmekte.Bizden bu kadar.

PS: Tarifi iki misli hazirlayip dikdortgen borcamda da yapabilirsiniz.

2 comments:

  1. Bayilirim...Canim elmali kurabiye cekiyordu,bugün yarin yaparim diyordum,simidide sende gördüm..

    Haftaya Noel izninde esim ,yaparim ,bol bol yesin evdeyken..Bende yerim tabii :) oglum malesef hic yemez..meyveli pastalar ,kurabiyelere el sürmez :(

    Cok pratik bir Tarif, anneminkine benziyor..Eskiden ne cok yapardik.

    Ellerine saglik canim..Stick ölcüsü kac gramdi acaba? 50 gr?

    ReplyDelete
  2. Insallah yapip begenirsin Sulecim. Bizde de durum ayni, Kayra icin kurabiye, pogaca sade olacak, icinde bisey varsa yemiyor maalesef.
    Eskimeyen bir tarif bence, tarcindan dolayi galiba kis olunca aklima geliyor yapmak.
    Genelde yaziyodum ama bu kez unutmusum, bir stick 113 gr oluyor canim, o da 8 yemek kasigina tekabul ediyor, uzerinde oyle gosteriyor :-))
    Insallah kendini daha iyi hissediyorsundur Sulecim. Sevgilerimle.

    ReplyDelete