Wednesday, April 9, 2014

Insanin Cani Gozleme Cekerse


Evet evet baslik bu. Bana gore en dogrusu da bu ;-) Bir kac haftadir aklimdaydi gozleme yemek. Ama hep erteliyordum.Tahmin edeceginiz uzere aman simdi kim ugrasicak onunla, vaktim mi var vs. butun bahaneleri kendi kendime soyluyordum. Ta ki sevgili Sule usenmemis haftasonu yapmis, bi de resmini koymus bloguna ;-) Yazilarini okuyorum Sulecim hepsine yorum yapamasam da. Aklima koydum senin sayende dun aksam yemegi olarak yapila diye.

Bunu bahane ederek ne zamandir aklimda olan tavayi da aldim. Ohh iyi oldu, aradan cikti. Elimdeki malzemelerle bir yandan oglumu oyalayarak hepi topu 1 saatte hazirlama ve pisirme bitmisti. Aslinda cok da korkmamak lazimmis onu anladim. Biraz daha elimin alismasi gerek yufka acma icin.

Elbetteki benimkiler  annecigimin yaptiklarinin yaninda sozu bile edilemez ama iste ozlemimizi bastiriyoruz surada. Ayrica en son ziyaretimde annemin eli rahatsiz oldugu icin ablam yapti sagolsun bize gozlemeleri. Gayet de guzel olmustu. Tekrar tesekkur ederiz efendim. Benim o kadar guzel yufka acabilmem icin cok calismam lazim cook...

Neyse gelelim benim gozlemeciklerime;
Tarif goz karari ve aklimdan oldu. Ama bunun icin ille de bir tarif gerekiyor mu bilemedim ki.
Hamuru icin;
2 cup +2 yemek kasigi un
1 cup ilik su
1 cay kasigi tuz

kullandim. Elbetteki ben yogurmadim. Mikserim sagolsun benden guzel yoguruyor. O sirada karni cok acikan ogluma mantar pisiriyodum ben.

Ic harci icin;
1 paket donmus ispanak (320 gr yaziyodu pakette)
1 su bardagi kadar beyaz peynir
1/2 incecik dogranmis kuru sogan
Tuz
Pul biber

Pisirmek icin;
Sivi yag

Bu miktarla 7 adet gozleme cikti. Tavanin capi 12.5" oldugu icin hamuru cok da buyuk acamazdim zaten. Bezeleri unlanmis tezgahta servis tabagi boyutunda acip ic harcini yufkanin yarisina dek koyuyoruz.Diger kismini uzerine katlayip elimizle yufkanin birbirine yapismasini sagliyoruz. Kisik ateste yapismayan tavada arkali onlu pisiriyoruz. Annemden ogrendigim bir takdigi de yazayim size. Kucuk bir kaseye sivi yagi koyup (ben toplamda 50 ml. yag harcamisimdir hepi topu) firca ile gozlemelerin uzerine yagdan suruyoruz pisme esnasinda.Boylelikle gozlemenin her tarafi yaglanmis oluyor. Tavaya cok yag dokme ihtimali de ortadan kalkiyor. Bana daha pratik geldi bu yontem. Icinde peynir oldugu icin oglum yemedi maalesef ama esim ve ben begendik. Kiymali ve patatesli harc ile de yapacagim en kisa surede. O zaman resim cekebilirsem eklerim buraya cunku dunku cektiklerim cok acele oldu ve isigi ayarlayamamisim.
 
30 aylik olan oglumla ilgili de birkac not dusmek istiyorum unutmadan. Bizi sasirtan cumleler, olaylar arasindaki baglanti kurmalar suratle devam etmekte. Ornegin dun eve gelirken mantar yemek istedigini soyledi. Baska bisey yemeyecegini bildigim icin tamam deyip pisirmeye koyuldum. (kime cekmis acaba demiyorum tabiki de ben) Mantarlar kavrulurken baktim dolabi acip yumurta cikarmaya calisiyor. Eh peki dedim uzerine yumurta da kirdik. Istedigi tabaga koyduk. Biraz ilidiktan sonra afiyetle yiyor tabi Kayra. O kadar mutlu ki " mantar cok komik" diyor bana. Onu sevdigini gosteriyor aslinda bu. Sonra catalindaki mantari yere dusurdu sanirim veya tabaktan alamadi.Bu duruma sinirlenip hemen " Napma mantar. Anne mantar hic komik degil" dedi. Sozunu geri almis oldu boylelikle ;-))
Yine dun aksam kitap okurken maalesef Turkiye'den hic icine bakmadan aldigim simdi cok pisman oldugum bir kitabi secmis. Tabi icinde yazanlari okuyamiyorum cocuga resimleri uzerinden konusuyoruz yalnizca. (Yayinevini hatirlamiyorum simdi ama timsah ve arilar birbirlerini sikayet edip dogruyu soylemediklerini iddia ediyorlar.)Arilar timsahi sokuyor kitabin bir bolumunde ve timsah agliyor. Tabi bu Kayra'nin uzerinde cok etkili oluyor.Neden agladigini anlamiyor ama timsahin caninin acidigini dusunup kafasina buz koymak istedi.Buzluktan spider man ice bag ini aldik.Timsahin uzerinde bikac dakika tuttu"simdi acimiyacak" dedi kuzum benim.

Oyle iste sevgili okuyucu. 2.5 yili devirdik Kayrayla. Simdi yine bir zorlu surec bizi bekliyor.Annesi kendisini hazir hissettigi zaman tuvalet egitimine baslamak gerekiyor.Yavrum bize tum sinyalleri veriyor da hep kisi bahane edip erteliyordum.Artik buna konsantre olma vakti geldi sanirim.

Bizden haberler boyle. Firsat bulabilirsem ve fotograflayabilirsem yeni birkac tarif denemek istiyorum. Arayi bu kadar acmamaya calisacagim.

4 comments:

  1. Cok güzel olmus,afiyet olsun canim.Gurbette olunca böyle oluyor..seninkiler güzel kizarmis, verdigin püf noktasinida deneyecegim bir daha ki sefere.
    Benim oglum agsiza mantari sürmüyor, babasida bende cok severiz halbuki :((
    Afiyet olsun Kayracigima, öptüm yanaklarindan..

    ReplyDelete
  2. Cok tesekkur ederim Sulecim. Ya ben de cocukken cok mantar yemezdim sanirim.Buyudukce tadinin farkina vardim. Ama ufaklik masallah cok seviyor. Belki oglun da sonradan fikir degistirir.Yani umarim.

    ReplyDelete
  3. Sevcan'cım tariflerini okuyorum da pek yapmaya cesaret edemiyorum. ilk yaptığımda sana yazacağım :) yazıların çok keyifli!

    ReplyDelete
  4. Gezmekten evde yemek yapmiyosunuz degil mi ;-)) Ben de senin nerelere gittigini keyifle okuyorum canim benim. Cok opuyoruz sizi Dugu teyze...

    ReplyDelete