Monday, January 13, 2014

Buradayim

Evet evet, ben buradayim. Bir yere gittigim yok. Sadece gectigimiz iki hafta nasil gecti anlayamadim. Firsatim olmadi yazmak icin.Muthis yogun baslayan bir yil oldu 2014. Ardindan da bildiginiz uzere kutup soguklari derken hayatimiz (en azindan bizim aile icin) zorlasti. -20C, -30C larda yasamak nasilmis test ettik, begenmedik mumkunse hic almayalim biz. Artik 0C havaya 'himm iyi, hava yumusak, bu da ne ki canim' diye yaklasabiliyorum. Insanoglu basina nelerin gelecegini bilemiyor iste!

Aklima gelmisken gecmis Mevlid kandiliniz mubarek olsun. Rabbim yapilan dualari kabul etsin insallah!

Yeni yilin ilk tarifi ne olsun diye dusunurken her evde bence tuketilmesi gereken bisey olsun istedim. Pek cok kez tekrar ettigim cumleme basliyorum. Efendim malum Amerika'da adam gibi yogurt bulmak zor.Ben henuz bulamadim. Pek cok marka denedim, organik olan veya olmayan. En cok ozlenilen listesinde ilk siralarda yer aldigini dusunuyorum yogurdun. En guzeli ve en hesaplisi evde yogurt mayalamak. Kesinlikle daha saglikli olacaktir. Aslinda bu sadece yurt disindakiler icin gecerli degil. Maalesef Turkiye'deki hazir satilan yogurtlarin icinde basta jelatin ve nisasta olmak uzere bir suru katki maddesi var. Cok vakit aldigini dusunmuyorum yogurt mayalamanin. O yuzden usenmeyip kendi yogurdumuzu kendimiz yapalim diyorum.

Ilk denemelerimde sakiz gibi uzayan yogurtlarim oldu. Bir ara hayal kirikligina ugradim ve yapmaktan vazgectim. Sonra bir arkadasimdan ( kendisinin bana cok emegi gecmistir ) maya ve tesvik alarak tekrar basladim. Sonrasinda puf noktalari belirledim ve simdi yogurtlarimin tadi da goruntusu de bizi tatmin ediyor ;-) Ama ogluma bir turlu yogurt yediremiyorum. Kreste yogurt yiyor ancak evde hicbir sekilde yogurt tuketmiyor. Insallah ileride ona da yedirmeyi basarabilirim.
Nasil mayaladigima gelince;

1/2 galon sut (hangi marka seviyorsaniz)
3 dolu yemek kasigi maya olarak yogurt (bu civarda yapmak isteyen olursa memnuniyetle maya verilir)

Sut celik tencerede kisik ateste kaynatilir. (Baska tencerelerde kaynatinca ayni kivami ve tadi yakalayamadim ben)Uzerinde kaymak birikip kabarmaya baslayinca ocaktan alinir. Yogurt kabi olarak kullanacaginiz kaba sutu bosaltirken isterseniz biriken kaymagi alabilirsiniz veya birakabilirsiniz. Oda sicakligina gore farklilik gosterse de yaklasik yarim saat kadar bekletilip bir kac kasik sutten alip maya ile karistirilir ve karisim sute ilave edilir. Bence sutlerin pastorize olmasindan dolayi sicakken mayalanmasi daha guzel sonuc veriyor. Serce parmaginizi sute daldirip bes saniye bekletin eger eliniz yanmaya basladiysa mayalayabilirsiniz. Daha erken surede yandiysa biraz daha bekleyin. Yok hic yanmadiysa uzgunum tekrar tencereye alip biraz daha isitin. Mayaladiginiz sutu guzelce sarip sarmalayin. (bu ara kabin uzerini ortmek icin kucuk polar battaniye kullaniyorum ben)Sicak bir kosede en az 6-7 saat beklemeli veya en guzeli aksamdan yapip gece boyu bekletmek. Mayalanan yogurdun kapagini acip buz dolabinda 2-3 saat birakmali sonra da kapagini kapatmaliyiz. Dolapta agzi acik yiyecek birakmayi hic sevmem ben. Tum kokular birbirine karisiyor sonra.

Fikir vermesi acisindan bu resmi koymayi uygun buldum. Benim ayri bir cam yogurt kabim var. Yaptigim yogurt bize bir hafta civarinda tuketildigi icin tencerede yapmiyorum. Sinirli sayida tencerem var cunku :-) Hem cam sagliktir... Ister kahvaltida, ister yemeklerin yaninda, salatada veya cacikta yahut ayran olarak kullanabileceginiz yogurdunuz hazir.Afiyet olsun!

2 comments:

  1. Eline saglik Sevcan,ne güzel olmus yogurt.Bir ara bende hep evde yapiyordum.Yarin bende mayalayayim.Bu hafta protein-sebze agirlikli beslenecegim.Yogurtta calsiyum ve protein kaynagi,miss gibi.

    Son durumlar nasil sende kilonu koruyabiliyormusun?
    Bircok arkadasla beraber Cafemblog.blogspot .com.adli blogta bulustuk.Terazi sayesinde.Yeni yayina gectik.saglik,spor,dertlesme,diyet,vs... Konularimiz .Birgün kahve icmeye bekleriz :)
    .Sevgilerle. M.Romadan Sule

    ReplyDelete
  2. Merhaba Sulecim,blogunuzu gordum sanirim birkac gun onceydi, cok guzel bir fikir dogrusu. Hatta yazini bile okudum. Birseyler yazacaktim size ;-) Firsta buldukca gelirim kahveye ki kendisini bu ara cok tuketiyorum galiba.
    Kilomu gayet guzel koruyordum son bir aya kadar.Havalar sogudukca midir nedir tatliyi ve hamur isini daha cok tukettim bu ara. 1.5 kilo almisim. Simdi biraz dikkat etmek istiyorum birkac hafta.Yuruyuslere yeniden basladim.Jillian ve Leslie'ye de tekrar baslarsam kisa surede veririm diye dusunuyorum.Garip ama korkmuyorum artik kilolardan;-) Is isten gecmeden onlem almak gerek tabi yine de.
    Umarim tesisat isleriniz bitmistir evde bu arada;-))

    ReplyDelete